Osnovna podjela odnosno vrste vina su: bijelo vino, crveno vino, rosé vino i desertno vino.
Postoje i druge vrste vina, uključujući sparkling vina, šampanjce, aromatizirana vina, pjenušci, istaknuta vina i vina sa malo alkohola.
Vina mogu biti klasificirana i prema podrijetlu, regiji ili sorti grožđa.
Na primjer, postoje vina iz Hrvatske, Francuske, Italije, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Argentine, Čilea, Portugala i brojnih drugih zemalja. Također vina iz Hrvatske mogu biti iz pojedine regije kao što je to Dalmacija, Istra ili vina iz Baranje.
Vina se također mogu klasificirati prema brendu, kao što su bordo, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i riesling.
Najviše konzumirano vino u svijetu je bijelo vino a potom i crveno.
Neke specifične bijele vrste vina su chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio i riesling.
Vino se pored konzumacije često koristi i u kuhinji. Postoji dosta recepata koji sadrže vino kao jedan od sastojaka.
Vina koja se koriste u kuhinji uglavnom su bijelo ili crno vino. Da bi vina bila uvijek kvalitetom zadovoljavajuća i ispravna njih je potrebno čuvati u optimalnim uvjetima.
Vinski hladnjaci su jedno od odličnih rješenja kad se ne posjeduje podrum ili neko slično tamno i prohladno mjesto.